Skolernes indeklima i fokus på VELTEK arrangement på Christiansborg

0

Den 6. februar havde VELTEK, taget initiativ til en høring på Christiansborg om skolernes indeklima. Fra politisk hold deltog Magnus Heunicke (S), Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), Jakob Sølvhøj (EL) og og Peter Pannula Toft (Kommunernes Landsforening). Arrangementet blev til i samarbejde med TEKNIQ og Blik og Rørarbejderforbundet.

Baggrunden for arrangementet var, som vi alle i branchen ved, at skolernes indeklima er alt for ringe og ikke rigtig forbedres som tiden går – hvilket går målbart ud over elevernes trivsel, sundhed og indlæring. Undersøgelser fra de sidste 30 år bekræfter, at det ikke er blevet bedre med årene – særligt understreget af DTUs Masseeksperimenter i 2009 og 2014 og de undersøgelser, der er lavet i samarbejde med Realdania efterfølgende.

Derfor arrangerede VELTEK i samarbejde med TEKNIQ og Blik og Rørarbejderforbundet en høring på Christiansborg – for at komme tættere på politikerne og få deres perspektiv på, hvad der skal til for at forbedre skolernes indeklima. Der var stor interesse for at være med til høringen – alle pladser var booket og der var en længere venteliste.

Fra politisk hold markerede Magnus Heunicke (S) sig rigtigt positivt i paneldebatten. Magnus Heunicke fortalte, at området ikke havde været et af hans sædvanlige politikområder, men at han i løbet af det sidste trekvart års tid havde dykket ned i sagen. Resultatet er kommet ”utroligt meget bag på mig” fortalte Magnus Heunicke og fortsatte: ”Tallene er skræmmende høje, som vi kan se her. Der er ingen andre eksempler, hvor vi som samfund ville acceptere en så stor negativ effekt” med henvisning til den negative effekt på indlæringen for eleverne og den negative effekt på resultaterne i de nationale tests. ”Selv efter renovering er der masser af klasselokaler, hvor der ingen forbedring er. Det er jo ikke til at bære, hvis vi får renoveret – men ikke får håndteret indeklimaet”, fortsatte Magnus Heunicke med en henvisning til DTUs og Realdanias undersøgelse fra 2017, som nåede frem til, at penge brugt på renovering af skolerne ikke nødvendigvis medfører forbedringer af indeklimaet.

I vil kunne læse mere om de politiske udmeldinger i næste nummer af HVAC-magasinet, hvor vi har skrevet en artikel om arrangementet. Det bliver i nummer 3, der udkommer den 6. marts. Der skulle ifølge HVAC-magasinets redaktør også komme en nyhed i HVAC Fokus allerede tirsdag den 12. februar, så kig med her.

VELTEK arbejder også med forskellige andre initiativer for at følge op på den politiske opmærksomhed, der er skabt med arrangementet.

I kan allerede nu tilgå præsentationer, program fra dagen og det baggrundsmateriale, som VELTEK har udarbejdet via VELTEKs hjemmeside – klik her!