El-kopier kan være tikkende bomber

0

Kopiprodukter af komponenter til elinstallationer er et stigende problem i Europa. Internettet kender ikke til landegrænser, og det er kun et spørgsmål om tid, før udviklingen spreder sig til Danmark.

Kopivarer har eksisteret i årtier, og selvom vi ikke har ønsket at købe dem, støder vi ofte på dem på ferierejser, hvor de markedsføres af særdeles påtrængende gadesælgere, og på internettet, hvor prisen ofte er lidt for god til at være sandt.

I teknikbranchen har de største og mest kendte brands, som producerer elkomponenter, længe kendt til, at deres produkter kopieres med henblik på at blive markedsført som originale produkter, men problemet har primært været afgrænset til Asien. Indtil for nogle få år siden var kopiprodukter på elområdet ikke noget, vi så i Europa, men de er en realitet i dag, og de dukker desværre oftere og oftere op.

Det er ikke for sjov, at vi skal installere beskyttelseskomponenter som automatsikringer, HPFI- afbrydere og motorværn i eltavlerne. Enhver fagmand kender baggrunden og alvoren. Automatsikringer kan nemlig redde liv, og tilsvarende kan en ulovlig automatsikring potentielt ”slå ihjel”. Elkomponenters levetid måles ofte i årtier, hvilket betyder, at ulovlige og uvirksomme elkomponenter bør sammenlignes med tikkende bomber. Fundet af en række ”kopi-automatsikringer” i Europa, som efter adskillelse viste sig at være simple afbrydere, tydeliggør problemet på bedste vis.

Kopiprodukternes vej til markederne
Et godt sted at gemme sig for de kriminelle kopiproducenter er på internettet. Fælles for en række af de tilfælde, der er registreret i udlandet, er, at produkterne er købt på hjemmesider som Alibaba, EBay og Amazon. Handles der på disse platforme, skal man være opmærksom på, at det ikke er udbyderen af handelsplatformen, man handler med, da de udelukkende leverer handelsplatformen, de finansielle transaktioner og måske logistikken.

Det betyder, at man i realiteten kan handle med hvem som helst, herunder personer fra den kriminelle verden, som ikke er bosiddende i EU. Modtager man en vare, som er sendt fra et ikke-EU-land, og såfremt leverandøren ikke har et registreret selskab i EU, er der risiko for, at man selv bliver første led, og derfor af myndighederne vil blive opfattet som importør. Det betyder, at man kan blive pålagt produktansvar, som er en alvorlig sag.

Herhjemme skyldes det formentligt installatørernes vigtige kendskab til pålidelige leverandører, og at elbranchen er en seriøs branche, at vi har undgået alvorlige sager i Danmark. Den største risiko lige nu er formentlig, at hr. og fru Danmark i dag selv har adgang til de store handelsplatforme og kan købe produkter, som viser sig at være kopier. Omvendt skal vi også forberede os på, at kopiprodukterne dukker op herhjemme, da vi ved, at de findes lige uden for vores grænser.

MSSI-Electrical
Som et værn mod kopiprodukter besluttede syv producenter tilbage i 2016 at gå sammen. ABB, Schneider Electric, Siemens, Hager, Legrand, Eaton og Benedict etablerede sammen ’MSSI-Electrical’, der er bosiddende i Bruxelles. MSSI er en forkortelse for Market Surveillance Support Initiative eller frit oversat til dansk ”initiativ til støtte af markedskontrol”. Formålet er at støtte op om den nationale markedskontrol i landene og være behjælpelig med at finde mistænkelige og ulovlige produkter på markedet.

I Danmark ligger sekretariatet for MSSI-Electrical i VELTEK, hvis medlemmer inkluderer størstedelen af de producenter, som oprindeligt startede MSSI. MSSI omhandler alle elprodukter uanset producent.

VELTEK kommer ikke til at køre rundt på landevejene og udføre markedskontrol, som myndighederne gør det. VELTEK vil derimod samarbejde med installatørerne, som er dem, der har størst berøring med produkterne. VELTEK vil derfor inden længe udsende en guide, som giver og råd og vejledning til at finde indikatorer, som kan pege i retning af, at en bestemt komponent måske ikke er den originale, og derfor bør undersøges nærmere.