EU præsenterer ny digital strategi for Europa

0

EU-Kommissionen ønsker at udrulle brugen af kunstig intelligensteknologi i Europa. Her er der særligt fokus på, at den enkelte borger beholder kontrollen over egne data.

Onsdag den 19. februar præsenterede den danske EU-kommissær med ansvar for det digitale område Margrethe Vestager EU-Kommissionens hvidbog for kunstig intelligens og en ny EU-datastrategi.

Særligt brugen af kunstig intelligens har EU-Kommisionens fokus. Kinesiske og amerikanske it-virksomheder er førende brugere af kunstig intelligens på en lang række områder, og dem ønsker EU at udfordre.

Målet er at “accelerere brugen af kunstig intelligens, også i små og mellemstore virksomheder, ligesom opbygningen af tillid til teknologien er særlig vigtigt, lyder det i Kommissionens udspil.

EU vil skabe et “et indre marked for data”

En anden del af strategien vedrører skabelsen af et “indre marked for data”, der skal få virksomheder og myndigheder til at dele data på tværs af Europa.

Kommissionen vil senere på året kommet med et udspil til styring af det nye datamarked og vil investere i infrastruktur, der kan muliggøre datadeling på strategisk vigtige områder som f.eks. indutri, klima, transport og sundhed. Vestager og Breton foreslår at investere 2,5 mia. euro i datadeling og AI-løsninger.

Klare mål i strategien.

Kommissærerne opstiller også tre klare målsætninger for den nye dataøkonomi:

  • Om fem år skal dataøkonomien være vokset fra 2,4 pct. af EU’s BNP i 2018 til næsten 6 pct. i 2025.
  • Antallet af datauddannede skal fordobles fra 5,7 til næsten 11 mio. i 2025, og andelen af Europas borgere, der har basale digitale evner, skal øges fra 57 til 65 pct.

Senere på året vil Kommissionen komme med forslag til en Lov om Digitale Services og også forslag om en fælles europæisk Joint Cyber Unit, der skal beskytte kritisk infrastruktur og styrke IT-sikkerheden på det indre marked.

Læs hele strategien her