Nye krav til stikkontakter fra 1. januar 2026

0

Sikkerhedsstyrelsen informerer:

Stikkontakter til boliger, der markedsføres i Danmark, skal overholde en national dansk standard. Der er netop kommet en ny udgave af standarden, og fra 1. januar 2026 skal alle stikkontakter, der sælges til brug i danske boliginstallationer, overholde den nye danske standard DS 60884-2-D1:2023. Indtil da må både den nuværende standard fra 2017 og den nye standard anvendes.

I den nye standard for stikkontakter er der flere væsentlige ændringer. Der må ikke længere være et blindhul i en kontakt, så der kan anvendes stikpropper med jordben, uden at jordforbindelsen bliver overført. Desuden bliver der med den nye standard krav om, at stikkontakter både med tætheds-klassificeringen IPX0 og IPX1 skal have børnesikring. I dag er det kun et krav for kontakter med klassifikationen IPX0, dvs. stikkontakter uden beskyttelse mod, at vand kan trænge ind i kontakten.

Læs mere om standarden hos Sikkerhedsstyrelsen – https://www.sik.dk/erhverv/produkter/el-produkter/vejledninger/sikkerhed-ved-elprodukter/ny-standard-stikkontakter-brug-boliger – eller hos Dansk Standard – https://www.ds.dk/da/nyhedsarkiv/2023/10/aendringer-i-den-reviderede-danske-standard-for-stikpropper-og-stikkontakter.