En dobbelt mavepuster til varmepumpebranchen

0

Den 1. juli 2021 trådte bek. nr. 1013 i kraft, som omhandler stramninger for kølemidler. Bekendtgørelsen er resultatet af dansk enegang i EU, da samme stramninger efter planen først implementeres i resten af EU i 2025. Året 2025 bliver derfor et pejlemærke for producenternes udvikling af varmepumper til de ”nye” kølemidler.

VELTEK Varme tog kampen op med Miljøstyrelsen og argumenterede for, at branchen skulle have en overgangsperiode, så producenter og leverandører kunne nå at omstille deres produktion og de danske lagre til den nye situation. Miljøstyrelsen gik med til en overgangsordning på 6 måneder, hvilket betyder, at de nye regler træder i kraft den 1. januar 2022. Det gav lidt luft til branchen og flere leverandører fik tid til at blive klar til de nye krav.

Med udgangspunkt i installationsbranchens generelle leveringsudfordringer spurgte VELTEK varmepumpeproducenterne og -leverandørerne om de forventede et reduceret udbud af forskellige typer varmepumper på det danske marked – og i hvilken grad. Svaret var en forventet reduktion på 10-15%. Det lyder måske ikke af så meget, men sammenholdt med den generelle leveringssituation i installationsbranchen, så er der tale om en dobbelt mavepuster til branchen.

VELTEK Varme har i 2021 for alvor fået positioneret sig på varmeområdet, hvilket det stigende medlemstal afspejler. Det bliver spændende at følge VELTEK Varme i 2022, for mon ikke der allerede ligger nye relevante arbejdsopgaver i støbeskeen.