Er mennesker eller bygninger skyld i indeklimaproblemer?

0

VELTEK Ventilation var med, da Bolius og Realdania havde kaldt førende eksperter og professorer inden for folkesundhed, antropologi og kommunikation sammen til et formiddagsmøde og debat om problemerne med dårligt indeklima i danske hjem.

Ofte er det faktorer som indretningen, konstruktionen, manglende ventilationsanlæg eller tætheden, der nævnes som hovedårsagerne til, at mange danskere har og oplever problemer med indeklimaet i deres hjem. Men hvilken rolle spiller boligejernes egen adfærd i bygningerne i forhold til et dårligt indeklima? Har det ikke større betydning, at boligejerne husker at lufte ordentligt ud, undgår at tørre tøj indendørs og gør rent noget oftere? Og bør der i stedet satses på at påvirke boligejernes adfærd frem for at fokusere på ny teknologi, smart design og bedre materialer i bygningen?

Den problemstilling var omdrejningspunktet for det formiddagsmøde, som Bolius og Realdania afholdte på deres adresse i midten af København tirsdag den 19. september, hvor VELTEK var repræsenteret ved Christen Galsgaard, sektionschef for VELTEK Ventilation. Formålet med VELTEK Ventilations deltagelse var både at kunne blive klogere på, hvad der rører sig i branchen, blive opdateret med den nyeste viden og udveksle erfaringer med de øvrige deltagere, så VELTEK Ventilation på bedst mulig vis kan klæde vores medlemmer på til den forandring, der sker i vores omverden.

Henrik Sonne, senioranalytiker i Bolius, indledte mødet ved at præsentere Bolius’ egen ’Boligejeranalyse 2017’, som viser, at knap hver anden boligejer oplever problemer med indeklimaet, og af dem slipper mere end hver anden ikke af med problemerne igen. Hver femte dansker lufter ikke ordentligt ud, og ældre mennesker er generelt mere opmærksomme på deres indeklima end unge og børnefamilier.

Henrik Sonne præsenterer resultaterne af Boligejeranalysen 2017

Herefter var banen kridtet op til, at Torben Sigsgaard, Professor ved Institut for Folkesundhed, kunne opridse sundhedskonsekvenserne af et dårligt indeklima – både for den enkelte og for samfundet, hvorefter Jørgen Søndermark, Projektleder ved Realdania By og Byg, gav et fyldestgørende indblik i projektet ”Sunde boliger”, som opføres i Holstebro. Mia Kruse Rasmussen, Antropolog ved Alexandra Instituttet, fortalte om samspillet mellem ejernes handlemuligheder og adfærd i bygninger, mens Morten Münster, direktør for The Nudging Company, kunne oplyse, at budskaberne om fordelene ved et sundt indeklima kan være nok så gode, men mennesket er i sidste ende irrationelt og vil i mindre grad ændre sin adfærd.

Mødet blev rundet af med en paneldebat med deltagelse af oplægsholderne, hvor kompromiser og løsninger på indeklimaproblemet blev drøftet.

Du finder hele Bolius’ Boligejeranalyse her, og du kan læse mere om projekt ”Sunde boliger” her.