Et år med fokus på varme og energieffektivitet

0

2022 har i høj grad stået i ”varmens tegn” med rekordhøje energipriser, usikkerhed om gasleverancer og om hvorvidt der vil være strøm i elnettet, som vi er forvænt med. Senest har Energistyrelsen varslet om mulige brownout denne vinter samt den kommende i 2023/2024.

Fjernvarmekunder trak det længste strå

Det ser ud til, at kunder til fjernvarme generelt har trukket det længste strå i denne omgang, da de i mindre grad har været udsat for store prisudsving på energien. Kommunerne fik en bunden opgave i at informere de enkelte husstandene med gas- og oliekedler, om hvorvidt og hvornår de eventuelt kan blive tilsluttet de lokale fjernvarmenet. Dette skulle ske inden udgangen af 2022. Meddelelserne udsendes derfor i disse dage og i de områder, hvor fjernvarmen bliver tilgængelig, har mange konstateret, at ventetiden kan være fire til fem år. Det kan umiddelbart virke som rigtig lang tid set i lyset af, hvor hurtigt den tekniske udvikling bevæger sig – herunder varmeteknologier.

2022 var ligeledes året, hvor chokbølger gik gennem hele Europa, og som nu i betydelig grad er på vej væk fra gassen. Fjernvarme er udbredt i Danmark, men det er langt fra billedet i andre EU-lande. Uroen på energimarkederne har sat turbo på teknologiudviklingen inden for boligopvarmningen i en retning væk fra gasopvarmning. Produktteknisk kigger vi derfor ind i et par spændende år fremadrettet.

Udnyt det eksisterende sparepotentiale

Én af mange konsekvenser af energikrisen denne vinter har været, at man i det offentlige valgte at sænke temperaturen indendørs til 19 grader, og mange virksomheder og private hjem har fulgt trop. I VELTEK Varme har vi ingen holdninger til, hvor varmt eller koldt der skal være i en bygning – dog har vi henledt opmærksomheden på, at der ligger et betydeligt sparepotentiale i at få serviceret og indreguleret sin varmekilde korrekt. Flere leverandører af gaskedler oplyser, at der potentielt kan spares 15-20 % alene ved at indregulere gaskedlen specifikt til bygningen og den aktuelle varmeinstallation fremfor at tage udgangspunkt i fabrikanternes standardindstillinger. Energibesparelser i samme størrelsesorden kan også opnås ved at udskifte gamle radiatortermostater til nye elektroniske. Et gammelt ordsprog siger: Mange bække små, gør en stor å. Men for det meste kræver det fagfolk at skulle realisere besparelserne.

Hvad angår fagfolk, ligger der med stor sikkerhed opgaver og venter på dem derude, efter folk selv har skruet på gaskedlen, sat temperaturen for lavt i det varme brugsvand, eller ufrivilligt har fået skabt et dårligt indeklima i rum med kuldebroer, hvor temperaturen er sat for lavt. Af samme årsag har mange boliger – og typisk bygninger af ældre dato – desværre udviklet usunde leveforhold med risiko for forekomst af skimmelsvamp, Legionella m.m.

Bekendtgørelse 1013 og DS452

I 2021 og starten af 2022 har VELTEK Varme haft fokus på Bek. 1013 og de konsekvenser, den havde for medlemmerne for varmepumpebranchen. Det er vigtigt, at vi som branche til enhver tid efterlever de gældende regler. Herved ikke sagt, at vi ikke kan udfordre myndighederne vedrørende reglerne – for det gør vi i høj grad. Der skal ikke mange brodne kar til at ødelægge en branches gode image, hvilket kan få konsekvenser for alle aktører – herunder dem som agerer korrekt og ansvarligt.

Senest har VELTEK Varme kastet sig over DS452 med henblik på korrekt og hensigtsmæssig isolering af rørene mellem splitvarmepumpens inde- og udedel. Årsagen er, at branchen tolker standarden meget forskelligt, og således også udfører installationer forskelligt. Udover at dykke ned i tolkningen, vil VELTEK Varme også forholde sig til, hvorvidt standarden er dækkende og hensigtsmæssig med hensyn til at sikre splitvarmepumpernes energieffektivitet. Vi vender tilbage i det nye år med mere om denne sag.

// Per Rømer Kofod